Pogosta vprašanja o iskanju1. Zakaj dobim, ko vpišem iskalno poizvedbo, še celo vrsto povezav na strani, ki ne vsebujejo iskanih besed?

Težava pri iskanju je v tem, da imajo nekatere besede več možnih pomenov. Katerega od pomenov besede je imel v mislih uporabnik, ko je vpisal iskalno poizvedbo, pa iskalnik žal ne ve (npr. pod besedo hiša nekateri išcejo “montažna hiša”, “Zavarovalna hiša Triglav” ali pa “hišo eksperimentov”). Pomembnost zadetkov (iz tega seveda sledi vrstni red v rezultatih iskanja) določa Najdi.si tako, da ugotovi “priljubljenost” spletne strani na internetu. Torej: ko vpišete iskalno poizvedbo, bodo pri vrhu zadetkov najpopularnejše strani in tako, po vsej verjetnosti, tudi strani, ki ustrezajo najpogosteje iskanemu pomenu za dano iskalno poizvedbo (“hiša”).


2. Zakaj iskalnik ne najde moje strani?

Vpisi v iskalnik večinoma niso potrebni, saj le-ta sam (vsaj enkrat tedensko) brska po spletu in vnaša (indeksira) strani v svojo bazo. Izjema so strani objavljene na tujih strežnikih in tiste, na katere ni nobenih povezav. V tem primeru je potrebno stran vpisati.


3. Zakaj ne najdem svoje spletne strani, če vpišem npr. ime izdelka, najdem pa jo, če vpišem npr. ime podjetja?

Spletna stran je v bazo dodana (indeksirana) z vso tekstovno vsebino. Kot zadetek se pojavi pri katerikoli besedi oz. frazi, ki se nahaja na strani. Seveda pa ni nujno, da se bo vaša stran pojavila med prvimi stranmi z zadetki, ker so morda drugi zadetki (druge strani) v okviru te iskalne poizvedbe bolj pomembni.


4. Zakaj je moja stran uvrščena tako nizko med zadetki?

Najdi.si prikazuje zadetke glede na pomembnost strani. Pomembnosti se ne da spremeniti čez noč, tako da je dvigovanje na lestvici običajno dolgotrajen proces. Svetujemo vam, da se vpišete v čimveč iskalnikov in imenikov, da stran oglašujete, lahko pa si preberete tudi naše nasvete v zvezi z optimizacijo spletnih strani.


5. Zakaj Najdi.si ne najde tujih spletnih strani?

Najdi.si je specializiran izključno za iskanje po slovenskih spletnih straneh.


6. Zakaj se stran Najdi.si tako dolgo nalaga?

Po vsej verjetnosti zaradi vaše počasne internetne povezave. V primeru, da se le naša stran nenormalno dolgo nalaga, gre lahko za tehnične težave, ki jih ponavadi zelo hitro odpravimo. Stran se nalaga tako hitro, kot to dopušča najpočasnejši člen v povezavi med nami in vami.


7. Pri iskanju sem uporabil dve besedi. Ali iskalnik prikaže samo zadetke, ki vsebujejo obe besedi?

Iskalnik bo prikazal samo tiste strani, ki vsebujejo vse besede, uporabljene v iskalni poizvedbi – npr. “vremenska napoved”. Vendar pa se mora fraza “vremenska napoved” nahajati na istem dokumentu (spletna stran je sestavljena iz več dokumentov). Čeprav je iskalna poizvedba “vremenska napoved” fraza, pa iskalnik v primeru, da takšne besedne zveze na slovenskem internetu ni, prične iskati naslednji najboljši zadetek, ki vsebuje besedi “vremenska” in “napoved” v istem dokumentu, vendar v različnih stavkih ali odstavkih. Lahko pa uporabite trik za boljše iskanje in sami določite, kako naj Najdi.si išče.

<< Nazaj