Pogosta vprašanja o najdi.si novicah1. Kako lahko vklopim moje spletno mesto v najdi.si novice?

Pišite nam na info@tsmedia.si, sporočite nam naslov vašega medija in vira RSS. Nato bomo presodili vaš medij glede na tehnično in vsebinsko primernost.
Vsebinska pravila so:

  • medij mora objavljati novice, ne sporočil za javnost, oglasov, pamfletov ali kakršnega koli oglaševanja,
  • novice, ki jih objavlja medij, morajo biti izvirne,
  • medij ne sme biti agregator novic drugih medijev, razen za bloge,
  • medij mora obstajati že nekaj časa,
  • medij mora novice objavljati dovolj pogosto, ne zgolj npr. enkrat mesečno,
  • v objavljenih vsebinah ne sme biti spodbujanja k rasni, verski ali narodnostni nestrpnosti.

2. Kako najdi.si zbira novice?

Novice zajemamo iz virov RSS, ki so bodisi javni ali pa jih mediji pripravijo posebej za nas. Viri vsebujejo naslov, povzetek, sliko, povezavo in datum objave novice.


3. Kako določite, katere novice so objavljene na najvišji poziciji pod naslovom ”Vroče zgodbe”?

Z nekaterimi mediji smo dogovorjeni, da nam posebej pošiljajo novice, ki so po njihovem mnenju najbolj zanimive za bralce. Vsebina, količina in pogostost objave na tem mestu so izključno v njihovi pristojnosti.
Te medije med vsemi izberemo glede na doseg, promet na našem iskalniku, vsebinsko korektnost (glej zgornja pravila) in izvirnost člankov. Med ”Vroče zgodbe” na naslovnici sodijo novice iz kategorij Slovenija in Svet.

 


4. Koliko časa so novice objavljene?

Novice je mogoče pregledovati z brskanjem največ 14 dni od nastanka, nato jih preselimo v arhiv. Če se medij odloči, da iz vira RSS novico umakne prej, je tudi v najdi.si novicah kmalu zatem ne bo več.


5. Ali najdi.si arhivira novice?

Da, vse novice po poteku veljavnosti v viru RSS arhiviramo. Do arhiviranih novic ni mogoče dostopati z brskanjem po kategorijah, lahko jih samo poiščete.


6. Ali najdi.si ureja novice?

Ne, najdi.si novice so popolnoma računalniško voden portal. Uredništvo se odloča le, katere medije bomo zajemali ter določi začetno razporeditev novic po kategorijah. Vse drugo določajo uredništva vključenih medijev, med drugim:

  • čas objave novic,
  • koliko časa bo do posamezne novice mogoče dostopati z brskanjem,
  • kakšen bo naslov, povzete, slike, itn.,
  • morebitne popravke.

Najdi.si nima urednikov, ki bi bdeli nad objavo novic, saj je dnevna količina zajete in objavljene vsebine prevelika.


7. Imam občutek, da med novicami prevladuje določena politična opcija!

Uredništvo najdi.si novic se trudi, da bi bil nabor virov kar najbolj politično uravnotežen, vendar sta pogostost in količina objavljenih novic prepuščena vsakemu mediju posebej.


8. Na najdi.si novicah prihaja do cenzure!

Najdi.si ne cenzurira posameznih novic, vendar se uredniški odbor lahko odloči za odstranitev posameznega medija in vseh njegovih novic, če ta krši vsebinska pravila ali zakonodajo Republike Slovenije.


9. Zakaj so novice združene po temi?

Z združevanjem novic po temi želimo zagotoviti boljši pregled nad objavljeno vsebino, saj pogosto več virov objavi približno podobno novico. To nam hkrati omogoča objavo večjega števila novic na eni strani.
Novice združujemo z naprednimi statističnimi algoritmi brez pomoči človeka.


10. Zakaj prikazujete plačljive novice?

Na uredniško politiko medijev ne moremo in nočemo vplivati, vendar se ne želimo izključiti iz trendov na področju internetnega novinarstva, ki narekujejo, da je del novic plačljiv. Poleg tega so med našimi bralci tudi naročniki na plačljive novice posameznih internetnih portalov. Ne bi bilo pravično, če bi jih izključili. Plačljive novice so označene z znakom €.
Če želite izklopiti prikaz plačljivih novic, uporabite filter na spodnji levi strani vsake strani s kategorijo.


11. Kaj pomenijo povezave v meniju na levi strani?

To so filtri, s katerimi lahko nadzirate prikaz novic. Prikažete lahko samo novice določenega medija ali pa novice, objavljene v določenem času. Iz prikaza lahko tudi odstranite plačljive novice.


12. Kako so prikazani rezultati iskanja?

Rezultati iskanja so privzeto prikazani padajoče po času, torej so najprej prikazane najnovejše novice, ki ustrezajo vaši iskalni poizvedbi.
Razvrstitev lahko spremenite tako, da iskalnik ne glede na čas objave preferira novice, ki najbolje ustrezajo vaši poizvedbi.


13. Ali lahko uporabljam najdi.si novice na mobilnem telefonu?

Da, najdi.si novice so na voljo za iOS (Apple iPhone in iPad) in Android.
Aplikacija iOS
Aplikacija Android

<< Nazaj