Pogosta vprašanja o najdi.si receptih1. Ali lahko vključim svoje spletno mesto med najdi.si recepte?

Servis za najdi.si recepte deluje po metodi klasičnega spletnega iskanja in ni agregator v kontekstu sklopa najdi.si novice, pri katerem lahko lastniki spletnih strani sami pripravijo ustrezen RSS in prispevajo vsebino. To pomeni, da svojega spletnega mesta ne morete preprosto vključiti v nabor spletnih strani, ki so vir podatkov za prikaz na tem spletnem mestu. Če menite, da vaša spletna stran vsebinsko ustreza kriterijem za umestitev med najdi.si recepte (veliko število strukturiranih receptov, razvrščenih v ustrezne kategorije, stalen priliv novih receptov itd.), nam to lahko sporočite na info@najdi.si in v uredništvu bomo presodili o nadaljnjih korakih.


2. Kako najdi.si zbira recepte?

Pajek, pripravljen posebej za vsako izmed spletnih strani, ki so relevantne za spletno mesto ”recepti”, obišče te vnaprej določene spletne strani. Podatki o receptih se zapišejo v bazo. Ustvari se indeks zapisov v bazi, ki preko iskalnih poizvedb vrne rezultate v skladu z rangirno formulo.


3. Katere spletne strani so zajete na spletnem mestu recepti?

Trenutno podatke zajemamo iz teh strani:

www.ljubezenskozizelodec.si
www.ramazapeko.si
www.presno.si
www.kuham.si
www.jedilnik.si
www.viva.si
www.paparica.si
www.zmaga.com
www.mlinotest.si
www.qulinarica.com
www.marmelina.si
kruhinvino.com
www.napo.wordpress.com
www.jedel.bi
www.kuhajmo.com
www.KajNajSkuham.com
www.mmmrecepti.si
www.mojrecept.net
www.top-recepti.si
www.ringaraja.net
web-kulinarika.si
jazkuham.si
www.mojirecepti.com
okusno.je
www.gurman.eu
www.kulinarika.net
zeleniponedeljek.si
www.zenska.si


4. Kako določite kateri recepti so navedeni v sklopu ”Recepti dneva”?

V sklopu ”recepti dneva” so zajeti recepti ponudnikov, s katerimi imamo poseben dogovor o posredovanju receptov preko RSS-a. Ponudniki receptov sami določijo, katere recepte želijo izpostaviti na določen dan. Recepti morajo biti ustrezni letnemu času in zanimivi za uporabnike. Praviloma se menjajo enkrat na dan.

Želite sodelovati z najdi.si kot ponudnik ”recepta dneva”? Pišite nam na info@najdi.si ali nas pokličite na 01 500 85 00.


5. Ali je najdi.si lastnik receptov?

Ne, najdi.si si ne lasti nikakršnih pravic glede vsebine receptov. Vse pravice in odgovornosti za vsebinsko ali drugo ustreznost receptov nosijo ponudniki receptov spletne strani, s katerih najdi.si izvaja zajem receptov.


6. Ali najdi.si arhivira recepte?

Ne, najdi.si ne arhivira receptov. Praviloma so recepti na najdi.si dosegljivi tako dolgo, dokler so na voljo na spletni strani, ki je vir recepta.


7. Ali lahko kot uporabnik prispevam svoj recept?

Trenutno to ni mogoče. Če želite, da se vaš recept pojavi tudi na spletnem mestu ”recepti”, vas vabimo, da recept objavite na kateri izmed strani, ki so vir podatkov za najdi.si recepte.


8. Ali najdi.si vsebinsko ureja in spreminja recepte?

Ne, najdi.si v nobenem smislu ne posega v vsebino receptov.


9. Kako ste določili kategorije in kako določite, kateri recepti spadajo v posamezne kategorije?

Kategorije smo določili z analizo spletnih strani, s katerih zajemamo recepte. Kategorizacija, kot jo uporabljamo na spletnem mestu najdi.si recepti, najbolj smiselno in celovito zajame vsebino in namen receptov, ki jih prikazujemo. Posamezni recepti so v določene kategorije razporejeni s pomočjo podatkov, ki so na voljo o posameznem receptu.


10. Kaj pomenijo povezave v meniju na levi strani?

To so filtri, s katerimi lahko nadzirate in določate prikaz receptov. Prikažete lahko recepte, ki vsebujejo določene sestavine ali pa so brez njih. Določite lahko tudi čas priprave jedi.


11. Po kakšnem zaporedju so prikazani rezultati iskanj?

Rezultati so prikazani padajoče od najbolj relevantnega do najmanj relevantnega rezultata iskanja. Algoritem izpisa rezultatov je sestavljen na podlagi več dejavnikov, v osnovi pa rezultati, prikazani pri vrhu iskanj, ustrezajo največjemu številu vpisanih ali izbranih kriterijev iskanja.


12. Ali obstaja tudi različica za mobilne naprave?

Ne, posebne mobilne različice spletnega mesta najdi.si recepti trenutno ni.

<< Nazaj