Novice

Kaj so najdi.si novice?

 • Najdi.si novice so spletni servis, ki avtomatsko zajema, agregira in kategorizira naslove, slike in povzetke novic vodilnih slovenskih dnevnoinformativnih medijev ter omogoča iskanje po tako zbranih vsebinah.
 • Servis, ki skrbi za zajemanje in razvrščanje novic iz več kot 100 različnih virov ter jih razvrsti v bralcem prijazno kategorijo.

Kako delujejo?

 • Sodelujoči mediji izvažajo svoje vsebine v RSS (Really Simple Syndication) oziroma XML formatu, ki ga vsakih nekaj minut obišče “novičarski pajek” in zapiše nove vsebine (naslov novice, kratek povzetek in morebitno sliko) v zbirko najdi.si novic.
 • V naslednjem koraku algoritem kategorizira zbrane novice v predpripravljene rubrike na novice.najdi.si (Slovenija, Svet, Gospodarstvo, Šport, Zanimivosti, Kultura ipd.), znotraj teh pa se novice razvrstijo glede na aktualnost.
 • Najdi.si novice na podlagi pogostosti omemb določene novice v slovenskih medijih izpostavijo najbolj vroče zgodbe in na podlagi obiska bralcev prikazujejo najbolj brane novice v posamezni kategoriji.
 • Bralcem omogočajo hitro omejevanje prikazovanja novic na posamezni vir.

Pogosta vprašanja

1. Kako lahko vklopim moje spletno mesto v najdi.si novice?

Pišite nam na info@tsmedia.si, sporočite nam naslov vašega medija in vira RSS. Nato bomo presodili vaš medij glede na tehnično in vsebinsko primernost.
Vsebinska pravila so:

 • medij mora objavljati novice, ne sporočil za javnost, oglasov, pamfletov ali kakršnega koli oglaševanja,
 • novice, ki jih objavlja medij, morajo biti izvirne,
 • medij ne sme biti agregator novic drugih medijev, razen za bloge,
 • medij mora obstajati že nekaj časa,
 • medij mora novice objavljati dovolj pogosto, ne zgolj npr. enkrat mesečno,
 • v objavljenih vsebinah ne sme biti spodbujanja k rasni, verski ali narodnostni nestrpnosti.

2. Kako najdi.si zbira novice?

Novice zajemamo iz virov RSS, ki so bodisi javni ali pa jih mediji pripravijo posebej za nas. Viri vsebujejo naslov, povzetek, sliko, povezavo in datum objave novice.

3. Koliko časa so novice objavljene?

Novice je mogoče pregledovati z brskanjem največ 14 dni od nastanka, nato jih preselimo v arhiv, kjer so dostopne z iskanjem.

4. Ali najdi.si arhivira novice?

Da, vse novice po poteku veljavnosti v viru RSS arhiviramo. Do arhiviranih novic ni mogoče dostopati z brskanjem po kategorijah, lahko jih samo poiščete.

5. Ali najdi.si ureja novice?

Ne, najdi.si novice so popolnoma računalniško voden portal. Uredništvo se odloča le, katere medije bomo zajemali ter določi začetno razporeditev novic po kategorijah. Vse drugo določajo uredništva vključenih medijev, med drugim:

 • čas objave novic,
 • kakšen bo naslov, povzete, slike, itn.

Najdi.si nima urednikov, ki bi bdeli nad objavo novic, saj je dnevna količina zajete in objavljene vsebine prevelika.

6. Imam občutek, da med novicami prevladuje določena politična opcija!

Uredništvo najdi.si novic se trudi, da bi bil nabor virov kar najbolj politično uravnotežen, vendar sta pogostost in količina objavljenih novic prepuščena vsakemu mediju posebej.

7. Na najdi.si novicah prihaja do cenzure!

Najdi.si ne cenzurira posameznih novic, vendar se uredniški odbor lahko odloči za odstranitev posameznega medija in vseh njegovih novic, če ta krši vsebinska pravila ali zakonodajo Republike Slovenije.

8. Zakaj so novice združene po temi?

Z združevanjem novic po temi želimo zagotoviti boljši pregled nad objavljeno vsebino, saj pogosto več virov objavi podobno novico. To nam hkrati omogoča objavo večjega števila novic na eni strani.
Novice združujemo z naprednimi statističnimi algoritmi brez pomoči človeka.

9. Kaj pomenijo povezave v meniju na levi strani?

To so filtri, s katerimi lahko nadzirate prikaz novic. Prikažete lahko samo novice določenega medija ali pa novice, objavljene v določenem času. Iz prikaza lahko tudi odstranite plačljive novice.

10. Kako so prikazani rezultati iskanja?

Rezultati iskanja so privzeto prikazani padajoče po času, torej so najprej prikazane najnovejše novice, ki ustrezajo vaši iskalni poizvedbi.

11. Ali lahko uporabljam najdi.si novice na mobilnem telefonu?

Da, najdi.si novice so na voljo za operacijski sistem Android.
Aplikacija Android